AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Cijeli svijet gledat će s nestrpljenjem inauguraciju Joea Bidena, doznajemo kako će događaj i s kojim gostima u studiju popratiti hrvatske tv mreže

Sve nacionalne TV kuće spremne su za veliki svjetski događaj, inauguraciju 56. američkog predsjednika Joea Bidena, koja će se održati u srijedu, 20. siječnja, a odlučili smo provjeriti što će se sve nuditi na njihovu programskom “meniju”… Tako da znate čiji vam raspored i gosti najviše odgovaraju.

Red je da krenemo od naše javne dalekovidnice… Hrvatska radiotelevizija će u srijedu na Četvrtom programu, s početkom u 17.30, uživo prenositi inauguraciju, uz birane goste u posebnoj emisiji koju će voditi Goran Rotim.

A evo tko će sve sjediti u studiju… Savjetnik premijera za vanjsku politiku Mate Granić i posebni izvjestitelj Europskog parlamenta za SAD Tonino Picula, obojica bivši hrvatski ministri vanjskih poslova, te Milada Privora, bivša šefica Državnog protokola. HRT obećava izvještaje do najsitnijih detalja nikad neizvjesnije inauguracije novog američkog predsjednika.

Podsjetimo, sigurnosne mjere u Washingtonu podignute su na najvišu razinu nakon što su Trumpovi pristaše 6. siječnja nasilno upali u zgradu Kongresa, a u njihovu je pohodu poginulo petero ljudi.

No, to nije sve… Tijekom emisije HRT najavljuje do sada neobjavljene izjave Joea Bidena kada je Slobodana Miloševića uspoređivao s Hitlerom, a velikosrpsku agresiju 90-ih s nacizmom.

I Donald Trump, dakako, bit će nezaobilazna tema, a govorit će se o onome o čemu već danima svi bruje i predviđaju – njegovoj sudbini, koja za sada ne izgleda nimalo blistavo.

– Posebno se veselim što će naša publika prvi put – u prilogu Branke Slavice – vidjeti neke arhivske izjave Joea Bidena koje nikad do sada nisu kod nas prikazane.

Prije mjesec dana zamolio sam našu dopisnicu Branku da istraži baš američke arhive i ona je uspjela u tom zadatku – rekao je Rotim, urednik i voditelj projekta “Predsjednička inauguracija”. Donald Trump, kako je već najavio, neće nazočiti inauguraciji novog predsjednika Bidena, što će biti tek četvrti put u američkoj povijesti da predsjednik na odlasku nije nazočan na inauguraciji svoga nasljednika.

U skladu s očekivanjima, Televizija N1 već od ponedjeljka kreće s posebnim izvještajima iz Amerike, koje će emitirati tijekom svojih dnevnih emisija, dok u srijedu imaju specijalnu emisiju koja kreće već u 14.15, a trebala bi potrajati do 19 sati. Ako sve bude po protokolu, u što se svi ufaju…

Kakav su poseban program složili, kazala nam je izvršna producentica na N1 Nera Valentić.

– Iz SAD-a će izvještavati ili Hrvoje Krešić ili Domagoj Novokmet, a također, onaj koji ostane vodit će posebnu emisiju u našem studiju. Uz njih, iz SAD-a će se javiti i stručni komentator Đivo Đurović.

I u studiju imamo odličnu i stručnu ekipu: Mirjanu Rakić, dugogodišnju urednicu vanjske politike, stiže i Goran Selanec, sudac Ustavnog suda i odličan poznavatelj američkih prilika, povjesničar Tvrtko Jakovina, te dr. Senada Šelo Šabić s Instituta za razvoj i međunarodne odnose – kaže Valentić, ističući kako će pratiti i svojevrsni Twitter Wall, u kojem će ljudi iz svih društvenih sfera komentirati ovaj događaj.

RTL će 20. siječnja, također od 17.30, imati emisiju posvećenu inauguraciji američkog predsjednika koju će voditi Josip Šarić. Emisiju uređuje Ana Bulić, a u njoj će gostovati osobe iz društvenog i političkog svijeta koje će komentirati kako samo događanje, tako i cijelu situaciju oko izbora američkog predsjednika.

Uvod u inauguraciju novog američkog predsjednika na Novoj TV ekstenzivno počinje već od ponedjeljka, kada će gledatelji moći saznati sve novosti vezane uz pripremu događanja.

Na dan inauguracije, Dnevnik Nove TV donosi javljanja uživo iz Washingtona te niz zanimljivih reportaža, a povijesni će događaj, u studiju sa Sabinom Tandarom Knezović, komentirati Ivana Petrović, novinarka, urednica vanjske politike i komentatorica Nove TV, te brojni gosti.

Spomenimo da će demokrat Joe Biden postati drugi katolik na dužnosti američkog predsjednika nakon Johna F. Kennedyja.

Kao potpredsjednik SAD-a, u vrijeme mandata Baracka Obame, Joe Biden posjetio je Hrvatsku 2015. godine, ali i kao senator je često boravio na ovim prostorima.

Njemu u čast pjevat će zvijezde Lady Gaga i Jennifer Lopez, koje će nastupiti na inauguraciji u posebnom ozračju pojačane sigurnosti zbog COVID-a 19 i nakon nasilja pred zgradom Kongresa.

Lady Gaga otpjevat će američku himnu na stubama parlamenta, a zatim će Jennifer Lopez izvesti “glazbeni performans”.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close