Life Style

Često sjedite prekriženih nogu? Stručnjaci savjetuju da prestanete, evo zašto

‘Žensko sjedenje’ odnosno položaj sjedenja s prekriženim nogama jedno je od najpopularnijih, ali već dugi niz godina raspravlja se o tome koliko je to zapravo zdravo za naše tijelo. Dok su mnogi govorili da potiče stvaranje celulita, stručnjaci su otkrili da ima i gore posljedice.

Kako prenosi Bright Side, stručnjaci su rekli da je najvažnije naučiti sjediti uspravno, a osim što je taj položaj odličan za zdravlje, navodno podiže samopouzdanje osobe.

Prekrižene noge tijekom sjedenja mogu oštetiti peronealni živac i tako oslabiti mišiće zadužene za podizanje stopala. Također, može doći do neravnoteže u zdjelici jer unutarnji bedreni mišić postaje kraći, a vanjski je sve duži – kod takvog stanja postoji rizik od pomicanja zglobova iz mjesta.

U Zagrebu jučer počelo masovno cijepljenje, liječnici otkrili da im ljudi prijete jer žele što prije doći na red:

Iako kod pojave vidljivih vena glavnu ulogu ima genetika, prakticiranjem ovakvog sjedenja povećavate šanse od toga. Naime, u krvnim žilama postoje mali ventili koji onemogućuju da krv teče u pogrešnom smjeru. Kada su noge prekrižene, pritisak na vene se povećava i otežava protok krvi. Istraživanja su pokazala da se tako može povisiti i krvni tlak u tijelu – čak i kod osoba koje inače nemaju tih problema – jer se pogoršava cirkulacija.

Istraživanja su pokazala i da sjedenje s prekriženim nogama, dulje od tri sata dnevno, dovodi do jako lošeg, pogrbljenog držanja tijela. Osim toga, javljaju se bolovi u donjem dijelu leđa, vratu i kukovima.

Je li zaista moguće zaraziti se sjedenjem na zahodskoj školjki? Evo odgovora


wc školjka
Velika razlika
Ujutro vaga pokazuje jednu brojku, a već navečer drugu? Liječnici otkrili u čemu je stvar

Prirodna epiduralna
Jedna od 100 žena ne osjeća bolove tijekom poroda, liječnici otkrili o čemu je riječ


muškarac


I to je moguće
Nije mogao disati zbog začepljenog nosa, iznenadilo ga je što su mu liječnici otkriliShow More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close