AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Capak pojasnio svoju raniju izjavu o lockdownu i dodao: Virus dolazi u valovima, kad se primijene mjere moguće je da se krivulja izravna…

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak gostovao je u Dnevniku HTV-a te govorio o situaciji s koronavirusom u Hrvatskoj te o cjepivu.

Osvrnuo se na današnje brojke zaraženih u Hrvatskoj i komentirao svoju izjavu o zatvaranju po određenim segmentima.

– Kad osoba koja nije vična komunikaciji u javnosti postavite tako široko pitanje, dođete u opasnost da kažete nešto što će netko protumačiti kako niste htjeli. Mislio sam na postrožavanje mjera po segmentima, a ne lockdown. Zaključak je da nećemo ići na policijski sat i lockdown, ali ćemo svaki dan razmatrati mogućnost da se pojačaju mjere na snazi i po pojedinim segmentima za koje uočimo da su problem mjere pojačavati. Ta mogućnost i sad postoji za županijske stožere – kazao je. 

Capak je kazao da je loše da danas imamo rekord.  

– S obzirom da imamo skokove uprosječujemo brojke tako da pratimo tjedni porast, a on je u zadnjem tjednu bio 4,2 posto za razliku otprije dva tjedna kad je bio 100 posto, što smatramo izvjesnim stagniranjem. Ovaj porast nije dobar i zabrinjavajuć je, kao i punjenje zdravstvenog sustava, hospitalizacije, potreba za respiratorima i oni koji su preminuli usprkos napora sustava. Mi mjerama nastojimo virus obuzdati. Mnoge susjedne zemlje su donijele strože mjere pa nisu u tome uspjele – kazao je.

Na konstataciju da su mjere možda uspjele jer se objavljuju vijesti o padu novozaraženih, Capak je kazao da su Češka i Belgija uspjeli prelomiti krivulju te da se to prije tjedan dana dogodilo u Zagrebu.

– Virus dolazi u valovima, kad se primijene mjere moguće je da se krivulja izravna. Nadamo se da će se to dogoditi i kod nas – kazao je. 

Na pitanje je li hrvatska spremna na transport i distribuciju Pfizer cjepiva s obzirom na uvjete u kojima ga se treba čuvati, Capak je odgovorio potvrdno.

– U kontaktu smo s Pfizerom. Kod nas će cijepiti obiteljski liječnici i nemoguće je da se do mjesta cijepljenja cjepivo distribuira ali ga mogu dostaviti do HZJZ koji će ga dalje distribuirati obiteljskim liječnicima. Cjepivo može stajati 15 dana na suhom ledu i još 5 dana na običnom frižideru – kazao je

– Oni će nama u tranšama dostavljati cjepiva u kutijama sa suhim ledom i neće biti potrebe za ledenicama – kazao je.

Komentirao je i cjepivo s Oxforda. 

– Ono se drži na +4 i nema potrebe za držanje u ledenicama. Prvo smo počeli pregovarati s AstraZenecom, bilo je obećavajuće da će prvi registrirati cjepivo, ali Oxfordsko cjepivo je blizu tome i obećali su da će tijekom 12. mjeseca početi distribuciju tog cjepiva. Zasad nemamo podatke o reaktogenosti, imunogenosti – kazao je.

Na pitanje o nuspojavama, kazao je da se kod cjepiva Pfizera i AstraZenece jako malo zna o njima jer se radi o korporativnim tajnama. 

– Dok ne završe klinička ispitivanja informacije ne smiju dijeliti sa zemljama koje su cjepivo naručile – kazao je. 

Na pitanje treba li pričekati s euforijom oko cjepiva dok se ne objave kliničke studije, Capak je kazao da euforija nije potrebna.

– Blizu je završetak treće faze kliničkih ispitivanja i da ćemo doznati sve o cjepivima i evaluirati što ćemo i kako ćemo. To je vrlo blizu i to je dobra vijest – kazao je Capak. 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close