AktualnoSlobodna DalmacijaVijesti

Bivši vlasnici sporne nekretnine u koju je uselio Žinić: ‘Kad je majka došla po stvari, nisu je pustili u kuću. Donijeli su vreću i bacili na vrata‘

Još jučer Jutarnji je izvijestio o maloj povijesti kuće na adresi Runjaninova 7 u Glini. Riječ je, naravno, o spornoj nekretnini sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića u koju se uselio prije 25 godina. Do vojno-redarstvene akcije Oluja u njoj je živio Jovan Paspalj s obitelji, koji je tu kuću i izgradio. Nakon Oluje, obitelj Paspalj je izbjegla u Srbiju i nikad se više nije vratila. 

– Mislim da je on ubrzo poslije toga otišao u mirovinu. Čeznuo je za rodnim krajem, dolazio bi u Glinu, tu bi spavao kod jednog prijatelja, obišao bi rodbinu u Majskim Poljanama i onda bi se vratio u Srbiju. Nikad ga nisam čuo da je riječ progovorio o kući i prodaji, a nije na meni bilo da pitam. Znam samo da je odlučio ostati tamo zbog žene koja je dobila posao i djece koja su se dobro snašla – rekao je rođak Mile Paspalj za Jutarnji.

Zato je i odlučio prodati državi kuću. Iz APN-a su Jutarnjem potvrdili da su mu isplatili 291.200 kuna, na temelju kupoprodajnog ugovora ovjerenog 31. prosinca 1999. godine. Odmah potom sa Žinićem potpisuju ugovor o najmu, te sada mora plaćati najam – 100 kuna mjesečno.

No, takav aranžman s državom ima samo do 2008. godine, te je od tada opet koristi besplatno, što znači da je u više od 25 godina državi platio oko 12.000 kuna najma.

Ovih dana novinari 24 sata uspjeli su doći Paspaljeve supruge Mire koja je opisala što se događalo nakon rata.

– Kad je moja majka došla oko 1996. godine da zamoli gospođu Nenu, Ivinu suprugu, koju otprije jako dobro poznajemo, da joj preda neke stvari iz kuće, ona je otvorila vrata i rekla joj: ‘Čekaj tu na ulazu’. Donijela joj je jednu crnu vreću s tavana u kojoj su bile dječje diplome, štedne knjižice i ostali dokumenti, bacila joj je to na vrata i zatvorila. Nije je pustila u kuću, rekla je gospođa Paspalj za 24 sata.

Jovan Paspalj preminuo je u Novom Sadu u listopadu 2019. godine i tamo je pokopan. 

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close