AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Bivši predsjednik Evo Morales se nakon egzila vratio u Boliviju

Bivši predsjednik Evo Morales vratio se u ponedjeljak u Boliviju iz egzila u Argentini i kreće na trodnevni put od 1000 km do svog uporišta u središtu zemlje. 

“Dio mog života je ostao u Argentini nakon 11 mjeseci egzila”, rekao je bivši predsjednik i pješice prešao područje između granica od grada La Quica na sjeveru Argentine do Villazona na jugu Bolivije, javlja AFP.

Moralesa je u Argentini ispratio predsjednik lijevog centra Alberto Fernandez, koji je u nedjelju nazočio prisezi novog bolivijskog socijalističkog predsjednika Luisa Arcea. Morales se zahvalio Fernandezu i dodao da “mu je spasio život”.

Nakon prelaska granice Moralesa su pozdravile stotine oduševljenih pristaša. On se vratio u zemlju nakon što se njegova socijalistička stranka MAS vratila na vlast, godinu dana nakon što je Morales podnio ostavku i otišao iz zemlje uslijed nasilnih oporbenih prosvjeda.

Bivši bolivijski predsjednik (2006.-2019.) je najprije pobjegao na nekoliko tjedana u Meksiko i zatim se sklonio u Argentini. Sada kreće do svog uporišta u mjestu Chimoré, u okrugu Cochabamba. Ljevičarski bivši predsjednik koji je vladao zemljom 14 godina, napustio je Boliviju u studenome 2019. pošto je pokušao osvojiti četvrti predsjednički mandat na izborima obilježenima optužbama za prijevaru.

Nakon 11-mjesečne vladavine prijelazne vlade, u listopadu je na predsjedničkim izborima pobijedio Moralesov bivši ministar gospodarstva Luis Arce, što je omogućilo povratak u zemlju bivšeg predsjednika.

Njegov povratak ojačao je tenzije u ionako napetom političkom okruženju u kojemu novi kongres sa socijalističkom većinom nameće svoju političku agendu usred oštrih prosvjeda oporbe. Zasad nije jasno koju će ulogu Morales imati u političkom životu Bolivije.

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close