AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Bivši osobni tajnik Ivana Pavla II. u novom dokumentarcu teško optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi

Dugogodišnji najbliži suradnik svetog Ivana Pavla II, kardinal Stanislaw Dziwisz, teško je u novom poljskom dokumentarnom filmu optužen za zataškavanje seksualnog zlostavljanja u Katoličkoj Crkvi. 

Brojne žrtve svećeničkog zlostavljanja, sami svećenici, stručnjaci za crkvena pitanja i istraživački novinari u dokumentarcu “Don Stanislao”, koji je ponedjeljak navečer emitiran na poljskoj televiziji TVN24, tvrde da je bivši papin osobni tajnik i osoba od njegova najvećeg povjerenja zataškavao optužbe o zlostavljanjima u Crkvi.

Dziwicz (81) izjavio je poljskoj novinskoj agenciji PAP da bi neovisno povjerenstvo trebalo istražiti navode izrečene u filmu. 
“Spreman sam potpuno surađivati s takvim povjerenstvom”, rekao je, ne komentirajući ništa o sadržaju filma.

U filmu se tvrdi da je Dziwicz zataškavao djelomično iz lojalnosti prema optuženima, a djelomično motiviran i velikim donacijama Crkvi u ime optuženih.

Predsjednik poljske biskupske konferencije nadbiskup Stanislaw Gadecki također je kazao da bi sve navode trebalo istražiti adekvatno povjerenstvo. 

Stanislaw Dziwisz bio je osobni tajnik Karola Wojtyle, prvo kao krakovskog nadbiskupa, a potom kao pape Ivana Pavla II., od 1966. do njegove smrti 2005. godine. 

Benedikt XVI. imenovao ga je kasnije kardinalom i krakovskim nadbiskupom, što je bio do umirovljenja 2016. godine. 
 

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close