TehnologijaVečernji list

Bespilotne letjelice sadit će stabla u Engleskoj: ‘Ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna’

Bespilotne letjelice koristit će se za sadnju drveća i obnovu šuma na strmim stjenovitim padinama Nacionalnog parka Peak District u središnjoj Engleskoj u sklopu ekperimentalnog projekta vrijednog pet milijuna funta.Životni intervju: Slavko Sakoman
‘Nikad nisam tražio pomoć psihijatra, ali smrt brata Zvonimira me je slomila’Svrha projekta, koji je pokrenula organizacija ‘Natural England’ je pokušati spasiti izumiranje stabala jasena koje u nacionalnom parku napada opasna gljivična infekcija, prenosi BBC.

Joe Alsop iz Natural Englanda kaže da na toj lokaciji dosad nisu prakticirali sadnju uz pomoć dronova.

Projektom će biti obuhvaćeno nekoliko šumskih područja, a planira se sadnja oko 200.000 stabala, koja bi trebala biti dovršena tijekom sljedećih pet godina, rekao je Alsop, viši upravitelj Nacionalnog rezervata Derbyshire Dales.

Najveći broj stabala ipak će se saditi ručno, a dronovi će se koristiti na teško prisupačnim područjima.

Alsop je pojasnio da će posebno prilagođene bespilotne letjelice nositi sjemenke stabala zapakirane u male kuglice gnojiva te će ih ispuštati na mjesta određena za sadnju. U igri četiri kandidata
Tko će na čelo Podravke? Lokalna zajednica i struka za Markulina“Vjerojatno ćemo postupak isprobati na različitim lokacijama, a ovakva vrsta sadnje uistinu će biti izazovna”, rekao je, dodajući da je korištenje dronova u ovom slučaju “eksperimentalno” te da se još “ne zna u kolikoj će mjeri biti učinkovito”. 

Podsjetio je da su bespilotne letjelice za sadnju drveća korištene u nekim drugim dijelovima Velike Britanije.

Iz organizacije ‘Natural England’ potvrdili su da su šume u Peak Districtu teško pogođene gljivičnom infekcijom te dodaju da ne kane lako odustati od sadnje jasenova i da će u svakom slučaju pronaći one vrste stabala koje su otporne na tu bolest.

Ističu da odumiranje jasena u ovome području ugrožava i životinjski svijet koji nastanjuje šumu, od rijetkih insekata i leptira do ptica.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close