Slobodna DalmacijaSplit

Banka ‘namučila‘ Splićanina: Iz čista mira su mi ugasili račun. Danima sam tražio objašnjenje zašto su to napravili, a njihov odgovor me iznenadio

“Imao sam račun firme dvije godine u banci Kovanica. Nikad nije bio blokiran, imao sam na njemu pristojan promet, sve je normalno funkcioniralo sve do nekoliko dana prije Božića kada sam želio platiti nešto i u poslovnici banke su mi rekli da nema računa.

Mislio sam da je blokiran i iznenadio sam se, kako blokiran, ali ne, rekli su mi, nije blokiran nego ga uopće nema, račun je ugašen. Ostao sam u čudu, pitam kako to, tko ga je ugasio. Kažu mi, banka. Pa zašto, pitam službenike, oni sliježu ramenima, nitko ništa ne zna.”

Priča nam ovo jedan Splićanin koji je od svoje banke dobio neuobičajeni dar. Nije to bila penkala, kalendar ili blokić, nego nešto u rangu mađioničarskog trika – postojeći račun postao je nevidljiv i ispario je poput dima.

Doznao ime 

Ovaj naš sugovornik, premda pod dojmom tog neočekivanog dara, nije se dao smesti i doznao je ime osobe koja mu je ugasila račun. I to je bilo sve što je uspio doznati. Kako to već biva, do te osobe mu nije bilo lako doći jer je bila na godišnjem odmoru.

Pripovijeda da nije odustajao, pokušao je doznati razlog gašenja računa, jer ne gase banke račun tek tako, i kako je bio uporan, tako su ga u splitskoj poslovnici banke uputili na jednog drugog službenika koji bi mogao znati to, pa je proveo par dana pokušavajući doći do čovjeka, da bi se naposlijetku pokazalo da ni on ne zna zašto mu je račun ugašen.

I tako, kad je prošao godišnji odmor osobe za koju su mu u startu rekli da stoji iza gašenja njegova računa, uspio je razgovarati telefonom s njom i rekla mu je da mora provjeriti o čemu se radi i da će mu se javiti mailom.

– Čekao sam taj mail dva dana i onda sam dobio fotografiju kuverte na kojoj piše da sam obaviješten, ali je nisam predigao. U kuverti su bili obrasci o političkoj izloženosti, idem li ili ne idem u Ameriku…

Gospođo draga, kakva kuverta

Onda sam je nazvao i rekao, gospođo draga, kakva kuverta, kakva pošiljka, nisam ništa dobio, da sam dobio te obrasce koje ste mi poslali, meni to nije bio nikakav problem ispuniti, ispunio bih to odmah i vama vratio.

Nije mi jasno zašto me prije niste kontaktirali, nego ste mi jednostavno ugasili račun iz čista mira. Rekla je da se žalim banci ako nisam zadovoljan i pošti ako nisam obaviješten.

Baš super – govori čovjek. Ističe da u toj banci ima drugi račun osam godina i nikad nije bilo nikakvih problema. Nikako mu ne sjeda da nitko u poslovnici nije znao zbog čega mu je račun zatvoren.

– Banka ima sve moje podatke, moje brojeve telefona, mobitela, ima moj mail i mogli su me kontaktirati oko tih obrazaca, mogli su mi ih dati ili me upozoriti da moram ispuniti obrasce kad sam osobno dolazio u poslovnicu.

Nikako mi nije jasno da samo tako gase račune klijenata. Nikad mi nitko nije ponudio te obrasce da ih ispunim, da jest, to bih učinio i nije mi to nikakav problem. Niti sam povezan s politikom, ni s Amerikom – kaže čovjek.

Njegovu smo priču ispričali i banci Kovanica i zatražili smo odgovor na pitanja na koji način zatvaraju račune građana i tvrtki. Odgovor nismo dobili pa smo ponovili mail i zatražili odgovore. Nismo ih dobili. Kad ih dobijemo, objavit ćemo što o ovom kažu iz te banke.

Odbijanje podataka

Banke mogu zatvoriti račune klijenata koji im odbiju dati podatke, a više od pola desetljeća od novih i starih klijenata, građana i poduzetnika traže hrpu podataka.

Neke podatke traže radi sebe, izračunavanja boniteta i budućih odnosa s klijentom, ali i zbog provedbi EU direktiva o izloženosti banaka, neke izjave što ih traže dio su međunarodnih pravila, primjerice, o stranim političkim izloženim osobama, potom traže izjave o poreznom SAD statusu jer Hrvatska surađuje sa SAD-om, a Amerikanci nastoje spriječiti američke porezne obveznike da preko inozemnih računa izbjegnu plaćanje poreza…

Tako neke banke, osobito one koje imaju mnogo klijenata, mogu dolazak klijenta u banku iskoristiti da ga “prorešetaju” pitanjima koja su im nužna i za ažuriranje računa, za usklađivanje s EU direktivom za kreditne dužnike, za SAD status i političku izloženost…

Oni koji im ne žele dati te podatke riskiraju ostati bez računa, kartice, a o kreditima da i ne govorimo. Jer, međunarodnim pravilima svim se bankama nameću strogi kriteriji i kazne…

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close