AktualnoSlobodna Dalmacija

Auto-moto salon ‘Slobodne Dalmacije‘ u City Centeru One: život na dva kotača tradicija je dalmatinskog puka

Skuteri i motocikli tradicionalna su prijevozna sredstva u Dalmaciji koja se koriste bez obzira na godišnje doba, dakle gotovo tijekom čitave godine. Ni najveća kiša, ni najsnažnija bura, kao ni hladnoća ne mogu obeshrabriti zaljubljenike u vožnju na dva kotača da iziđu na cestu.

Stoga ne iznenađuje da je ovogodišnji Auto-moto salon Slobodne Dalmacije u City Centeru One okupio najveći broj izlagača skutera i motocikala smještenih na trećoj etaži ovog najpopularnijeg dalmatinskog šoping centra. Od „starih“ izlagača na salonu su “Piaggio Motostar” sa svojim modelima Piaggio, Vespa, Moto Guzzi, kao i “Kawasaki & Indian” našeg proslavljenog motociklističkog asa i selektora bob reprezentacije Ivana Šole.

Novost je da su sada tu i tvrtka “ATT Split” s motociklima i skuterima marke Suzuki, kao i “Prizmić Moto” kao diler za motocikle Fantic, ali i električne bicikle istog proizvođača. Prvi put se pojavila i nova tvrtka “Scoot n’bikes” koja u svom asortimanu drži tajvanske skutere brenda SYM.

Na izložbenom prostoru proslavljenog motociklističkog asa Ivana Šole vidjeli smo Kawasakijeve motocikle, od kojih je model Z900 najsnažniji i najzanimljiviji, s cijenom od 79.000 kuna. Međutim, puno više interesa posjetitelji su iskazali za Indian motocikle, tvrtke koja je osnovana početkom prošlog stoljeća, točnije 1901. godine. “Indian” je kao takav najstarija američka tvrtka koja se bavi proizvodnjom motocikala, čak starija i od proslavljenog “Harley Davidsona”.

Posebno se isticao model Indian 1200 Boober Twety svojim dimenzijama i masivnošću, ali i retro izgledom koji je podsjetio na stara vremena. A ni cijena mu nije zanemariva – 135.000 kuna. Još jedan model “Indiana” bio je u prvom planu, a to je Skaut Syxty 1000, koji je nešto jeftiniji od modela 1200 Boober Twety i košta 103.000 kuna. Šola je izložio i čitavu paletu skutera tajvanske marke SYM na čelu s modelom TL 500 s dva cilindra. Inače, cijene SYM skutera kreće se 11.000 do 65.000 kuna.

“Piaggio Motostar” potrudio se privući pažnju posjetitelja motociklima i skuterima brendova Piaggio, Aprilia, Vespa i Moto Guzzi. Najimpresivniji primjerak bio je Moto Guzzi V85TT Travel predviđen za dulja putovanja, koji je dimenzijama stršio među izloženim vozilima na dva kotača. A i cijena mu je najviša od svih izloženih modela tvrtke “Piaggio Motostar” jer košta 92.620 kuna. Predstavnici ove tvrtke potrudili su se pokazati i dvije Vespe koje nekako najbolje kotiraju.

Riječ je o modelu Vespe Primavera 50 s cijenom od 23.600 kuna, te pravoj „snagatorici“, Vespi GTS 300 HPE, čija cijena već prelazi u ozbiljnu sferu jer košta 48.390 kuna. Piaggio je, među ostalim, izložio maksi skuter Beverly 350i Tourer koji je kao stvoren za duža putovanja, a i u gradu pojavom izaziva strahopoštovanje. Liberty 125 spada u lakšu kategoriju s cijenom od 19.900 kuna, a sličnih karakteristika je i Medley 150S. Za kraj smo ostavili najslabiji skuter – Apriliju SR50, koji košta 18.900 kuna.

“Prizmić Moto” stigao je na autosalon s novom markom Fantic i kako nam je kazala Ana Radić, voditeljica prodaje, ova tvrtka je generalni uvoznik za Hrvatsku. U ponudi su modeli Caballero, kubikaže 125, 250 i 500 ccm. Ovom prilikom tvrtka “Prizmić Moto” i njezina voditeljica prodaje istaknuli su model Fantic Caballero 250, za koji treba izdvojiti 47.500 kuna. Inače, cijene Caballera kreću se od 42.500 do 60.000 kuna. U ponudi je i Enduro verzija Fantica različite kubikaže, pri čemu cijena ide od 20.500 do 47.000 kuna. Za zaljubljenike u ekologiju tu je i električni bicikl (e-bike) naziva Issimo, čija cijena je 22.500 kuna. Ovaj električni bicikl zahvaljujući bateriji kapaciteta 630W ima domet od 150 kilometara. Istodobno, izložene su i talijanske kacige Caberg, za koje je “ATT Split” generalni uvoznik za Hrvatsku.

Kad spominjemo “ATT Split”, treba istaknuti da ova tvrtka prodaje motocikle i skutere marke Suzuki. Najviše pažnje privlači maksi skuter Suzuki Burgman s agregatima od 400 i 650 „kubika“. Slabiji Burgman košta 63.990 kuna, dok potpuno novi model od 650 „kubika“ stoji 89.990 kuna. Međutim, na salonu se može kupiti i akcijski Burgman 650, čija je cijena snižena na 81.000 kuna. Upravo tijekom našeg posjeta štandu imali smo priliku vidjeti jednog zaljubljenika u vozila na dva kotača koji je sjeo na Burgmana. Kada je sišao sa skutera, samo je prokomentirao kako je Burgman pravi motor za njega. Od motocikala tu je Suzuki V-Strom 650, koji košta 66.490 kuna, a posebna atrakcija je model GSX 1000.

U našoj ophodnji City Centerom naišli smo i na Marka Tokića, vlasnika tvrtke “Scoot n’bikes”, uz Ivana Šolu dilera za SYM skutere. Prema njegovim riječima, splitsko tržište dovoljno je veliko za dva dilera SYM skutera tajvanske proizvodnje, tako da je početkom godine krenuo s prodajom ovih modela. Kazao nam je kako je SYM tajvanska marka s tradicijom dužom od 60 godina, te je jedna od najvećih proizvođača skutera u svijetu. Pohvalio se njihovim najupečatljivijim i najsnažnijim modelom MaxSym TL500 s cijenom od 63.999 kuna, te istaknuo kako je izravan konkurent Yamahinu T-Maxu od kojeg je jeftiniji nekih 35.000 kuna. MaxSym 650 raspolaže s 41 konjskom snagom, što je tek šest „konja“ manje od popularnog T-Maxa.

Marko Tokić smatra da će model TL500 biti najtraženiji od svih SYM modela, to više što ima više nego udoban ovjes. Prema njegovim riječima, SYM je jedan od pouzdanijih brendova, a posebno je prihvatljiv zbog izvrsnog odnosa između cijene i kvalitete. Odmah do njega je model SYM CruiSym 300, čija cijena je 40.100 kuna. Inače, najjeftiniji SYM model je Orbit II 50 s početnom cijenom od 12.299 kuna.

U ponudi ove tvrtke je i talijanski električni skuter Askoll koji je idealan za dostave, a košta 19.500 kuna.      

Show More

Povezane objave

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Close
Close