KulturaVečernji list

Arheolozi iskopali pogrebni hram kraljice Naert star više od 2500 godina

Egipatske vlasti u subotu su izvijestile o otkriću nove arheološke riznice u nekropoli Saqqari južno od Kaira, a među pronađenim vrijednostima je i hram star više od 2500 godina. Ministarstvo turizma i starina priopćilo je da je među otkrićima arheologa koje vodi poznati egiptolog Zahi Hawass i više od 50 sarkofaga.DENIS DERK
Stasala je nova generacija žena koja je preuzela uzde hrvatske književnostiDrveni sarkofazi koji potječu iz razdoblja Novoga egipatskog kraljevstva pronađeni su u 52 grobnice duboke između 10 i 12 metara, priopćilo je ministarstvo. Hawass je kazao da je na tome mjestu pronađen “pogrebni hram kraljice Naert, supruge kralja Tetija” te tri skladišta sazidana od opeke.

Zapečaćeni drveni sarkofazi otkriveni su uz kipove drevnih božanstava, a stariji su više od 2500 godina. Pripadali su najvišim dužnosnicima kasnog razdoblja i Ptolemejskog razdoblja starog Egipta. Tada je ministar turizma i starina Khaled al-Anani kazao da se u “Saqqari tek treba otkriti čitav arheološki sadržaj.”

Arheološko nalazište Saqqara, gdje se nalazi više od deset piramida, drevnih hramova i groblja životinja, zapravo je golema nekropola drevne egipatske prijestolnice Memfisa, koja je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Posljednjih je godina tamo se dogodio pravi bum iskapanja, a posjedično i velikih otkrića.

U studenom je Egipat izvijestio o otkriću više od 100 netaknutih sarkofaga na tom području, što je usmjerilo pažnju svjetske javnosti na senzacionalnu lokaciju. Kao da su znali, upravo tada Netflix je predstavio dokumentarac “Tajne grobnice Saqqare”.

Zahi Hawass u subotu je rekao da bi najnovije otkriće moglo iznjedriti nove podatke o povijesti Saqqare u razdoblju Novog kraljevstva, između 16. i 11. stoljeća prije Krista. Predmeti su otkriveni nedaleko od piramide u kojoj je pokopan faraon Teti, prvi vladar Šeste dinastije Starog kraljevstva.Godišnjica smrti velikog pjesnika
Hoće li Danteove kosti nakon 700 godina biti preseljene u njegov rodni grad?Egipatske vlasti nadaju se da će najnovija arheološka otkrića potaknuti turizam, sektor koji je zadnjih godina pretrpio višestruke šokove, od pobuna 2011. do ovogodišnje pandemije koronavirusa. Nakon nekoliko odgoda, vlasti se nadaju da će ove godine na platou Giza napokon otvoriti Veliki egipatski muzej.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close