AktualnoSlobodna DalmacijaSvijet

Alarmantno upozorenje snaga sigurnosti: uoči predsjedničke prisege Joea Bidena mogući su oružani prosvjedi u cijeloj Americi, pozivaju na ‘juriš‘

Američki sigurnosni dužnosnici najozbiljnije upozoravaju na moguće oružane prosvjede u cijeloj zemlji uoči predsjedničke prisege Joea Bidena. Izvještaji agencija govore o naoružanim skupinama koje se samo dva tjedna od prosvjednog juriša na Kongres planiraju okupiti u čak 50-ak gradova, te u Washingtonu DC uoči 20. siječnja.

Demokrati iz Zastupničkog doma zbog svega najavljuju glasovanje za hitni opoziv predsjednika Trumpa, koje bi se moglo dogoditi već u srijedu.

Aktualnog stanara Bijele kuće optužuju za poticanje pobune te prijete izglasavanjem njegove detronizacije ukoliko potpredsjednik Mike Pence ne iskoristi svoje ustavne ovlasti i hitno ne udalji Trumpa od poluga moći zbog njegove nesposobnosti za obnašanje funkcije.

Joe Biden i izabrana potpredsjednica Kamala Harris položiti će svečanu prisegu na Kapitolu 20. siječnja.

Trump je odavno najavio kako neće sudjelovati na njegovoj inauguraciji, no Biden je zbog demonstriranja jedinstva planirao zajedničku ceremoniju polaganja vijenaca s bivšim predsjednicima Barackom Obamom, Georgeom W. Bushom i Billom Clintonom. Amerikanci su pozvani da izbjegnu skora putovanja u glavni grad zbog pandemije Covida-19, a apel je ponovljen i nakon prošlotjednog nasilja.

Tajne službe tvrde da se na Kapitolu jamačno neće ponoviti scene od 6. siječnja, kad su tisuće Trumpovih pristaša provalile u zgradu dok su članovi Kongresa potvrđivali službene rezultate predsjedničkih izbora, prilikom čega je pet ljudi smrtno stradalo.

Trump je treći američki predsjednik kojemu je u prosincu 2019. izrečena optužba za kršenje zakona, jer je od Ukrajine tražio da istraži poslove svog suparnika na predsjedničkim izborima, no Senat ga je tad oslobodio daljnje procedure  impeachmenta.

Postupak njegova opoziva zbog poticanja općeg kaosa nakon izbornog poraza, međutim, sad bi se lako mogao ponoviti. Trump već danima ne daje nikakve izjave i nitko ne može naslutiti što sprema još otkako je prošlog petka blokiran na nekoliko društvenih mreža, uključujući omiljeni mu Twitter.

Zastupnički dom vjerojatno će hitno glasati o rezoluciji kojom se potpredsjednik Pence i vlada pozivaju na primjenu 25. amandmana kojim se predsjednik proglašava nesposobnim za funkciju.

Rezolucija će vjerojatno glatko proći jer demokrati imaju većinu, no Mike Pence će se zbog dugoročnih interesa Republikanske stranke na nju vjerojatno oglušiti i zasad ne daje nikakve naznake o aktiviranju svojega suspenzivnog prava.

Demokrati će u tom slučaju ići na glasanje o opozivu u Kongresu: kako u Zastupničkom domu imaju većinu, Trump će postati prvi predsjednik u američkoj povijesti koji je čak dva puta opozivan. Formalna optužba trebala bi iznova biti poslana Senatu gdje će se održati suđenje, ali termin još nije poznat.

Interni bilten FBI-a, o kojem javljaju ABC News i druge medijske kuće, sadrži upozorenja da jedna od militantnih protrumpovskih skupina poziva na “juriš” na državne, lokalne i savezne sudove širom zemlje“ ako Trumpa prije roka uklone s dužnosti. U slučaju da se to ne dogodi, isti scenarij planiraju uoči same inauguracije Joea Bidena.

Upozorenja FBI-a na oprez od oružanih nemira vrijede za sve glavne gradove saveznih država od 16. do 20. siječnja i za Washington najmanje tri dana prije inauguracije.

Ovoga ponedjeljka je sam Trump proglasio izvanredno stanje za Washington DC do 24. siječnja, što Odjelu za nacionalnu sigurnost omogućuje djelovanje kako bi spriječio prijetnju katastrofe.

Chad Wolf, vršitelj dužnosti šefa Odjela, dao je nalog američkoj tajnoj službi da započne s operacijama za inauguraciju “u svjetlu nedavnih događaja i sigurnosnog krajolika”, no samo koji sat kasnije Wolf je postao treći Trumpov suradnik koji je podnio ostavku nakon nereda na Kapitolu. Prije njega su to učinile Betsy DeVos i Elaine Chao.

Po svemu sudeći, predsjednička inauguracija Joea Bidena bit će događaj najvišeg sigurnosnog rizika u novijoj američkoj povijesti, i to zbog unutrašnje, a ne vanjske terorističke prijetnje.

Više od 10 000 vojnika Nacionalne garde bit će raspoređeno u glavnom gradu već do ovoga vikenda, a oko 5000 će ih biti još i u pričuvi. Na Trumpovoj inauguraciji 2017. bilo je angažirano samo 8 000 vojnika Nacionalne garde.

Mreže društvenih medija provode mjere protiv korisnika i web stranica za koje utvrde da potiču na nerede i nasilje: Twitter je priopćio da je dosad suspendirao više od 70.000 korisnika računa koji promoviraju teorije zavjere Q-Anon, dok je Facebook blokirao sve sadržaje sa sloganom „Stop the Steal“, lažnom tvrdnjom Donalda Trumpa kako je na izborima pokraden.

Show More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close