Life Style

Ako vas noću budi želudac koji ‘kruli’ od gladi, liječnik savjetuje žlicu namirnice koju većina ima kod kuće

Svima je poznato da se medu pribrajaju mnoga ljekovita svojstva, a danas kad su im poznati njegovi brojni benefiti za zdravlje, nutricionisti za med kažu i da je jedna od najiskoristivijih i najlakše probavljivih namirnica.

Budući da djeluje antioksidativno, protumikrobno i protuupalno, med zasluženo ima i reputaciju ljekovitog sredstva, a mnogi medicinski stručnjaci kao i stručnjaci alternativne medicine preporučuju njegovu svakodnevnu upotrebu. 

Prema kliničkom psihologu i specijalistu za spavanje dr. Michaelu J. Breusu – koji je poznat i kao ‘doktor za san’ – samo jedna čajna žličica meda 30-ak minuta prije spavanja može vas držati sitima cijelu noć, a dobro djeluje i na opuštanje i san.

Med je, kaže dr. Breus, bogat ugljikohidratima i jednostavnim šećerima glukozom i fruktozom, pa će i cijelu noć šećer u krvi držati donekle stabilnim.
Med, staklenka meda | Autor : screenshot/facebook

Foto: screenshot/facebook


– Kad po noći osjećamo glad i kruli nam u želudcu, obično je razlog nagli skok šećera u krvi, koji mozgu javlja da je vrijeme za oslobađanje kortizola i unošenje hrane u organizam – objasnio je dr. Breus koji kaže da zbog toga med konzumiraju i mnogi profesionalni sportaši čak i dok poste, jer ih žličica, dvije meda prije spavanja cijelu noć drži sitima.

Kad je unos šećera ograničen, npr. kad smo na dijeti ili kod većeg fizičkog napora, kaže Breus, med može spriječiti stvaranje glukoze iz rezervi i pomoći da se u jetri uspostavi ravnoteža.

Većinu Europe okovao je snijeg i led, a u Grčkoj se ljudi kupaju, temperatura dosegla 30 stupnjeva

med

Osim toga, dodaje, jedno je istraživanje pokazalo da med čak aktivira hormone koji potiskuju apetit i odgađa reakciju organizma na grelin, hormon koji tijelo proizvodi kad smo gladni.

– A osim što će odgoditi glad, med može poboljšati i kvalitetu sna. a najbolje ga je uzeti u kombinaciji s toplim mlijekom – rekao je dr. Breus za Mind Body Green i dodao da se to dokazalo na djeci koja boluju od čestih infekcija gornjih dišnih puteva: kad su pola sata prije spavanja pili mlijeko s medom, češće su neometano spavali cijelu noć.Prema US News & World Report
Keto dijeta veliki je trend, ali stručnjaci su je proglasili jednom od najgorih, evo zašto


Blagdani


Olakšajte si
Siječanjska depresija: Zašto se javlja i kako se možemo oraspoložiti nakon blagdana?

bolje za zdravlje
Nutricionistica otkriva: Nemojte za Novu godinu počinjati dijetu, umjesto toga napravite ovu stvarShow More

Povezane objave

Back to top button
Close
Close